Saturday, March 13, 2010

ORKID VANDA BERWARNA MERAH JAMBU

Sebenarnya orkid yang menawan ini telah saya beli selepas Hari Raya Puasa tahun lalu, di nursery berdekatan rumah mak saya di Kluang.

Saya suka warnanya yang cantik berbanding orkid lain di nursery tersebut. Ketika saya membawanya pulang dahulu, saya menggelarkannya sebagai “buah hati” mama kepada anak kecil saya Danish. Jadi Danish sudah tahu yang mana satu orkid buah hati mamanya.

Ketika baru dibeli dengan harga RM25 dia mempunyai 3 tangkai yang berbunga lebat. Setelah hampir 4 bulan beralih angin di bawa ke Melaka, buah hati saya itu akhirnya keluar juga permatanya. Tetapi hanya setangkai sahaja. Jadilah buat penyeri hati saya.

Sebenarnya saya tak tahu apa baja yang penting bagi orkid ini. Apabila saya taburkan najis kambing, mulalah dia punya daun nak kecut-kecut. Ada yang dah mati pulak. Tu yang buat saya panik. Kesudahannya, biarlah dia hidup dengan sendiri dengan disiram air pagi dan petang. Moga-moga akan keluarlah akar yang baru menjalar tanda semuanya subur.Akar yang subur telah mula keluar

Zoom besar bunganya..

Tapi sesekali berbunga lama gak tahan tangkainya tu…..erm cantiknyer….hehe.

No comments: